chevron_right
Monitorul oficial local

SĂ SPUNEM ADIO AMBUTEIAJELOR DE DIMINEAȚĂ: PEDIBUSUL PORNEȘTE LA DRUM!

Labbusz Ml

Miercuri dimineață, 2 noiembrie, șoferii voluntari vor aștepta copiii în drumul lor spre școală la șapte puncte de întâlnire. Urmând exemplul mai multor orașe din Ținutul Secuiesc, programul Pedibus va fi lansat în Miercurea-Ciuc pentru a contribui la reducerea aglomerației cauzate de traficul din orele de vârf. Mersul pe jos spre școală va fi, de asemenea, o modalitate excelentă pentru copii de a lua o gură de aer proaspăt.

Ne-am gândit că este important să lansăm programul și în orașul nostru. După cum am văzut în ultimii ani, există o tendință tot mai mare ca părinții să își ducă copiii cu mașina la școală. Acest lucru nu numai că pune presiune asupra orei de vârf de dimineață, dar poate avea și un impact negativ asupra independenței și încrederii în sine a copiilor. Ideea este ca copiii să înceapă ziua mergând pe jos, jucându-se, râzând și mișcându-se alături de colegii lor. Astfel nu mai trebuie să străbată orașul printr-un trafic aglomerat pentru a ajunge la școală." – a declarat viceprimarul Sógor Enikő la conferința de presă de astăzi, în cadrul căreia au fost prezentate detaliile programului.

După cum am mai relatat în legătură cu acest subiect, procesul de organizare a programului a început în septembrie. Primul pas a fost acela de a identifica școlile care ar dori să participe la program. Mai mult de 500 de părinți și elevi din școlile intervievate și-au manifestat interesul de a participa. Următorul pas a fost identificarea punctelor de întâlnire și planificarea traseelor. În această etapă, s-a acordat o atenție deosebită alegerii unor trasee sigure și a unor puncte de întâlnire accesibile.

Pedibusul circulă în fiecare dimineață din timpul săptămânii, între orele 7 și 8, cu doi voluntari care însoțesc grupurile pe fiecare traseu. Grupurile vor pleca din următoarele puncte de întâlnire, marcate pe panouri, și vor trece pe lângă școlile gimnaziale Nagy Imre”, „Petőfi Sándor” și József Attila”, respectiv Liceul de Artă „Nagy István”: BRD, statuia Gál Sándor, Piața Libertății, Parcul Tineretului, Bulevard (în fața spitalului ORL), Magazinul Napsugár, Hotel Fenyő.

Boér Markó Orsolya, coordonatoarea programului a declarat că, în comparație cu alte orașe, în Miercurea-Ciuc nu există doar puncte de întâlnire, ci și puncte de distribuție, cum ar fi parcul central, unde elevii pot schimba șoferii dacă este necesar. Pentru a evita confuziile, fiecare participant va primi o insignă de culoare diferită, în funcție de școala la care este elev. Coordonatorul programului a dat și un exemplu concret: un elev din școala Petőfi Sándor, din cartierul Spicului se va întâlni cu șoferii la banca BRD la ora 7 dimineața. Grupul pornește spre punctul de întâlnire Gál Sándor. La ora 7.10 se opresc la statuia Gál Sándor, unde se alătură copiilor care așteaptă la Gál Sándor și de acolo continuă spre punctul de întâlnire Piața Libertății. La ora 7.25, aceștia se vor alătura copiilor care așteaptă la punctul de întâlnire Piața Libertății și apoi se vor îndrepta spre parc. La ora 7.30 ajung în parc și se întâlnesc cu celelalte echipe de la celelalte puncte de întâlnire. Elevii care se îndreaptă spre Petőfi vor forma un grup, iar echipa se va îndrepta apoi spre școală, ajungând la ora 7.40.

Elevii care participă la programul Pedibus pe parcursul anului școlar vor fi recompensați cu puncte, iar elevii care vor colecta cele mai multe puncte vor primi și cadouri.

Toți cei care doresc să se alăture programului de promovare a unui stil de viață sănătos și de protecție a mediului o pot face completând chestionarul de pe pagina de Facebook Lábbusz/Pedibus Csíkszereda. Organizatorii caută, de asemenea, adulți voluntari care ar dori să însoțească dimineața copiii care participă la programul Pedibus.

Labbusz Ml