chevron_right
Monitorul oficial local

PĂȘUNATUL LEGAL – AȘTEPTĂM SOLICITĂRILE PENTRU AUTORIZAȚII

Whatsapp Image 2023 04 13 At 18 16 18

Hotărârea de Guvern nr. 3/2023, care a intrat în vigoare în acest an, stabilește norme mai stricte decât până acum în ceea ce privește raportarea daunelor cauzate de animalele sălbatice și metodologia de despăgubire. Este responsabilitatea fermierilor și a ciobanilor să decidă dacă despăgubirile pentru pagubele produse de animalele sălbatice pot fi plătite, sau demersul eșuează chiar în momentul sesizării. În Miercurea-Ciuc, încă nu au fost solicitate autorizații de pășunat pentru anul 2023, deși merită ca cei în cauză să solicite documentele necesare pentru pășunatul legal înainte de 10 mai.

 

 

Hotărârea Consiliului Local nr. 191/2017, Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, și, mai recent, Hotărârea de Guvern nr. 3/2023, au stabilit în mod clar cum se procedează în această privință.  HG-ul inițiat de UDMR a simplificat multe aspecte ale despăgubirilor pentru daunele produse de animalele sălbatice – dar numai pentru cei care își cresc și își pasc animalele în mod legal. Cu toate acestea, ea pune presiune asupra fermierilor și crescătorilor de animale, care fac acest lucru în mod ilegal: aceștia nu sunt eligibili pentru despăgubiri și se confruntă cu amenințarea unor amenzi semnificative.

În anul care a urmat intrării în vigoare a acestor reglementări locale, fermierii și ciobanii au luat în serios prevederile, dar de atunci acestea nu au mai fost aplicate. Până astăzi, de exemplu, pe raza administrativă a municipiului nu există nicio autorizație de pășunat valabilă pentru anul 2023 – deși în registrul agricol există 1 000 de bovine, 5 500 de ovine și 500 de caprine! Cei care vor dori să pășuneze legal, vor trebui să se grăbească, deoarece ciobanii pot solicita autorizația doar pentru animalele înregistrate, iar termenul limită pentru aceasta este 10 mai!

Ciobanii pot afla mai multe informații de la Biroul agricol al primăriei (biroul 44) și pot solicita autorizația de pășunat la registratura Primăriei (biroul 42). În cerere trebuie să listeze animalele de care vor avea grijă trecând și numărul de crotalii, și să indice exact teritoriul pe care doreșc să pășuneze dintre cele 4 600 de hectare de pășune din municipiu.

Pe cât de mult este în interesul ciobanului ca animalele care îi sunt încredințate să fie documentate, pe atât de mult este în interesul fermierilor ca turmele să fie păzite în mod oficial: prin urmare, ciobanul trebuie să dețină autorizația menționată și să se asigure că animalele sunt păzite în mod corespunzător de persoane și câini de pază. De asemenea, câinii ciobănești trebuie să fie înregistrați în registrele veterinare și trebuie să fie aibă chip instalat. În cazul în care oricare dintre aceste condiții nu este îndeplinită de către cioban sau fermier, nu există nicio șansă de despăgubire pentru pagubele provocate de animale sălbatice.

Ciobanul trebuie să plătească o taxă de 1 000 de lei pe an pentru fiecare turmă, și trebuie să depună și o garanție de 1000 de lei. Garanția va fi restituită ulterior dacă nu se comit neregularități în timpul anului. Valoarea amenzilor (între 500 și 6000 de lei, în funcție de gravitatea infracțiunii)  depășește cu mult valoarea taxei care trebuie să fie plătită. Controale vor fi mai stricte începând din acest an.

Toate persoanele interesate în activități agricole sunt sfătuite să consulte informațiile publicate pe site-ul primăriei.

Whatsapp Image 2023 04 13 At 18 16 18