chevron_right
Monitorul oficial local

NE PREGĂTIM PENTRU ADVENT

2022 11 21 2 Fb

În perioada de advent vom avea străzi îmbrăcate în decorațiuni festive, doi pomi de Crăciun, o coroană de Advent și ofertă bogată de programe în fiecare weekend. Astfel îl vom aștepta pe Moș Nicolae, vom organiza aprinderea festivă a lumânărilor de Advent, vom organiza târg de Crăciun. De asemenea grupuri de colindători vor asigura atmosfera de sărbători în cartierele orașului, copii își vor putea etala talente de desen prin videomapping, și vom decora din nou ferestrele din oraș.

Korodi Attila, primarul municipiului, respectiv viceprimarul Sógor Enikő au rezumat perioada festivă din acest an în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi.

„Ne pregătim pentru cea mai frumoasă perioadă a anului cu o serie de evenimente care vor fi organizate în parcul central, pe promenadă și la Cetatea Mikó. Singurul lucru care ne umbrește bucuria este că nu putem repeta anul acesta ceea ce ne-a plăcut atât de mult anul trecut: a trebuit să renunțăm la patinoarul în aer liber pentru că ar fi generat costuri de o amploare nesustenabilă pentru dimensiunea orașului", a anunțat primarul Korodi Attila.

Tot din motive de economie, perioada sezonul de iluminat festiv al orașului va fi înjumătățită. Astfel luminile din centrul orașului, zonele rezidențiale, intrările în oraș și traseele principale vor fi aprinse din prima duminică de Advent până la sfârșitul vacanței de iarnă. Pregătirile sunt deja în curs de desfășurare în tot orașul.

Primarul a anunțat faptul că și în acest an doi brazi de Crăciun vor împodobi orașul nostru. Brazii de 12-13 metri înălțime au fost donați de către Composesoratul Aranyos” din Miercurea-Ciuc. Unul dintre ele va fi amplasat în intersecția dintre Piața Majláth Gusztáv Károly și strada Petőfi, iar celălalt în parcul central. În jurul acestuia din urmă direcția floricolă a primăriei va monta și coroana de Advent. În această locație se vor desfășura festivitățile de aprindere a luminilor de Advent.

Programul de Advent a fost prezentat de viceprimarul Sógor Enikő. Duminică, 27 noiembrie, de la ora 17.00, părintele franciscan Urbán Erik va rosti devoțiunea, și va cânta corul Bisericii Franciscane din Șumuleu-Ciuc. În cadrul evenimentelor ulterioare directorul pastoral Simó Gáspár, preotul unitarian Solymosi Alpár și preotul Darvas-Kozma József își vor împărtăși gândurile lor de sărbătoare, în timp ce formația CSIT, Csicsergők (corul școlii gimnaziale József Attila), respectiv Ádám Katalin și cântăreții formației Serketánc vor contribui la atmosfera de sărbătoare. Slujba din ultima duminică de Advent va avea loc cu o zi mai devreme, sâmbătă, 17 decembrie, tot de la ora 17:00. Motivul este de a oferi posibilitatea iubitorilor de sport să participe și la sărbătoarea de Advent și să poate urmări și finala Cupei Mondiale de fotbal care se va juca duminică, 18 decembrie.

Începând cu al doilea weekend de Advent, promenada va găzdui târguri de artizanat: în zilele de 3-4, 10-11 și 17-18 decembrie, artizanii locali își vor oferi produsele de artizanat. Iluminatul și muzica ambientală, respectiv cavalcada de gusturi și arome de Crăciun (băuturi calde, cozonac secuiesc etc.) va fi parte integrantă a atmosferei festive de pe promenadă și din parc.

Luni, 5 decembrie, de la ora 17.00, copiii și adulții sunt invitați la o petrecere de așteptare a lui Moș Nicolae în Piața Libertății. În timp ce îl așteptăm împreună pe Moș Nicolae, formația Mozsikácska va susține un concert interactiv pentru copii, dar și pentru adulții cu suflet de copil. În zilele de 5 și 6 decembrie, între orele 12-20 va circula și trenul lui Moș Nicolae, cu plecare din stația de autobuz situată vizavi de Teatrul Csíki Játékszín. Cei interesați își pot face rezervare în prealabil pe pagina de internet www.tusnad.bookonline.ro.

Grupurile de colindători vor traversa orașul pe 17 decembrie, multiplicând astfel experiența colindelor de Crăciun. Ca și în anul precedent, pe 17 și 18 decembrie, Cetatea Mikó va fi „împodobit” cu lumini festive. Desenele copiilor vor fi proiectate pe zidurile bastioanelor cetății în ultimul weekend de Advent.

Viceprimarul a mai precizat că primăria a lansat Calendarul viu de Advent. În fiecare seară, între 1-24 decembrie, fereastra din față spre stradă a unei familii de sărbători. Scopul este ca un număr cât mai mare de oameni să experimenteze magia acestei inițiative. Decoratorii și vânătorii de ferestre sunt invitați să se înscrie până pe 23 noiembrie, completând formularul de pe pagina de Facebook și de pe site-ul Primăriei Miercurea-Ciuc.

2022 11 21 2 Fb