chevron_right
Monitorul oficial local

Arborele: intervenim asupra celor periculoși, ne lăudăm cu cei mai frumoși

Whatsapp Image 2022 07 26 At 14 07 154

În cadrul îngrijirii spațiilor verzi din Miercurea-Ciuc principala preocupare a primăriei este siguranța locuitorilor, dar este important să acordăm atenție diversității și esteticii. Un proiect finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene va oferi în primul rând sugestii pentru eficientizarea intervențiilor privind spațiile publice și zonele verzi. Proiectul va include, de asemenea, un studiu detaliat privind 500 de arbori speciali existente în oraș, precum și o aplicație smartphone, care va înlesni comunicarea între grădinăria municipală și locuitorii din oraș.

 

În spiritul protecției climei, în perioada următoare Miercurea-Ciuc va lua măsuri pentru a rezolva problemele privind spațiile verzi din oraș. Printre acestea se numără protejarea copacilor sănătoși din parcuri, salvarea celor bolnavi, și acolo unde se justifică, tăierea copacilor reprezintă un pericol public. În cadrul proiectului TREES (Transparență, Eficiență, Educație privind Spațiile verzi sustenabile), finanțat prin programul Granturile SEE și Norvegiene, primăria a contractat Asociația Project Bag, detaliile proiectului fiind prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă la care a participat primarul Korodi Attila, inginerul horticol Burista Csilla - șefa Direcției floricole, biologul Imecs István - vicepreședintele Asociației Project Bag, respectiv arboristul Magyarosi Károly.

„Acest proiect ne va oferi cunoștințe și instrumente foarte utile în următorii doi ani, prin care vom putea lua decizii importante privind spațiile verzi din oraș. ONG-ul care lucrează la proiect ne va oferi mai multe sugestii privind aceste aspecte, astfel, în cooperare cu direcția floricolă, vom putea eficientiza diversele procese și execuții care trebuiesc aplicate în cazul spațiilor verzi. În cazul arborilor, siguranța publică este prioritatea noastră, dar în același timp, și, în contextul schimbărilor climatice, dorim să plantăm specii care sunt mai puțin frecvente în mediul nostru”- a declarat primarul Korodi Attila.

„Suntem bucuroși de această oportunitate, pentru că este important din punct de vedere profesional ca și un expert extern să ne sprijine activitățile. Este dificil să facem ca oamenii să înțeleagă că tot ceea ce facem – inclusiv tăierea copacilor – nu este împotriva arborilor, ci pentru a proteja arborii. Din păcate biodiversitatea nu a fost întotdeauna un aspect important atunci când au fost plantați copaci, iar aceasta are acum urmări din ce în ce mai negative” - a declarat Burista Csilla, directoarea direcției.

Obiectivele proiectului au fost prezentate de biologul Imecs István. El a explicat că se va întocmi un studiu fizic al spațiilor verzi, care va avea două direcții: se vor va face recomandări pentru intervenții urgente, iar în al doilea rând, vor fi selectate 500 de arbori speciali dintre cele existente, care vor fi examinați cu atenție și în cazul cărora va fi întocmită o fișă tehnică în limbile maghiară, română și engleză. În a doua etapă, va fi creată o aplicație pentru smartphone numită Trees App, prin care, pe de o parte, vor putea fi accesate datele colectate în proiect prin scanarea unor coduri QR. În același timp aplicația va oferi date privind toți copacii plantați pe spațiile publice din oraș, care sunt înregistrați în cadastru și va permite o legătură mai facilă între locuitorii orașului și direcția floricolă.

„Vom folosi instrumente de mare precizie pentru a evalua starea copacilor, unul dintre acestea fiind un tomograf. Este foarte important să înțelegem că arborii din spațiile publice nu sunt arbori de pădure, așa că abordarea noastră trebuie să fie aceeași: siguranța locuitorilor este principala preocupare. Nu există nicio problemă cu copacii tari, cum ar fi stejarul, dar plopi și pini pot deveni un pericol după un timp, iar în oraș există mai multe exemple în acest sens”, a declarat Magyarosi Károly, un arborist din Cluj-Napoca.

Expertul a condus presa pe Piața Cetății, piața din fața Patinoarului „Vákár Lajos” precum și în Parcul Central, atenționând asupra pericolelor care se ascund acolo. După cum a subliniat în mai multe rânduri, un copac bătrân și bolnav reprezintă o amenințare pentru copacii sănătoși sau pentru copacii care mai pot fi salvați. Magyarosi a explicat faptul că este un principiu de bază ca arborii care pot fi salvați și care nu dăunează existenței unui arbore mai viabil să fie salvați prin diverse intervenții, la fel cum este un principiu de bază ca fiecare arbore care este tăiat să fie înlocuit cu alți doi.

Este deja clar că unii copaci bătrâni și bolnavi din Parcul Central trebuie tăiați de urgență. Cu toate acestea, butucii pot fi „reciclați” într-o varietate de moduri, cu multe soluții creative, de la masă la cadran solar. O evaluare detaliată a copacilor poate fi efectuată în toamnă, dar lucrările de urgență vor începe în curând.  

Burista Csilla a menționat că în această primăvară direcția a plantat deja aproximativ 250 de puieți de diferite specii și va continua plantarea acestora și în toamnă.

Whatsapp Image 2022 07 26 At 14 07 154