chevron_right
Monitorul oficial local

Carte funciară gratuită: a început dezbaterea publică

Telekkonyvezes Ka

Miercurea-Ciuc a ajuns la o etapă importantă privind intabularea gratuită a terenurilor agricole: în urma desfășurării unor măsurători topografice, Oficiul Județean de Cadastru Harghita a aprobat publicarea rezultatului pentru două sectoare extravilane, dând astfel startul dezbaterii publice pentru stabilirea dreptului de proprietate pentru 573 de hectare de teren agricol. Proprietarii terenurilor aflate în vecinătatea Registrului Auto Român (RAR) precum și în zona situată între râul Olt și calea ferată au termen până pe 22 septembrie să verifice măsurătorile topografice. Până în primăvara anului 2023, peste 600 de cărți funciare vor fi eliberate gratuit, aceasta fiind o premieră pentru Municipiul Miercurea-Ciuc.

 

Programul național de cadastru și carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică, lansat în 2015, nu a dus până acum la rezultate spectaculoase în Miercurea-Ciuc.  În sfârșit am reușit să „spargem gheața: au fost finalizate măsurătorile topografice pentru două sectoare de extravilan, rezultatul acestora fiind aprobat și de către oficiul de cadastru. Iar astăzi a început și dezbaterea publică în această privință.

„Acum un an am decis să aplicăm pentru două finanțări majore în beneficiul locuitorilor, care vor duce la clarificarea cadastrului unei părți importante a terenurilor agricole din Miercurea-Ciuc. Finalizarea celor două programe va avea ca rezultat intabularea în cartea funciară a terenurilor arabile din partea de vest și nord al orașului”- a declarat astăzi în cadrul unei conferinței de presă primarul Korodi Attila.

Cele două zone analizate în cadrul primei finanțări sunt de-a lungul drumul european spre Ciceu și de-a lungul drumului de ocolire est-vest (sectorul nr. 17), respectiv în zona situată între râul Olt, strada Poieni, linia de cale ferată și limita administrativă cu Ciceu (sectorul nr. 12). Cele două zone se întind pe o suprafață totală de 573 de hectare, iar toate cele 921 de imobile din cele două zone au fost măsurate de către topograful Ferencz Zoltán, el fiind câștigătorul licitației publice.

Hărțile de înaltă rezoluție ale celor două sectoare sunt afișate la intrarea în primărie (Piața Cetății nr. 1), iar proprietarii de terenuri pot consulta rezultatele măsurării și își pot prezenta observațiile la registratura primăriei zilnic între orele 8.00 și 13.00, până la 22 septembrie 2022. Proprietarii de terenuri ar trebui să rețină că dimensiunea parcelelor nu s-a schimbat, dar limitele au fost modificate în unele cazuri.

Cea de-a doua finanțare se referă la măsurarea sectorului nr. 46 (zona extravilană dintre râul Olt și oraș), iar odată cu finalizarea acestuia, până la sfârșitul anului 2023 vor fi eliberate gratuit peste 1200 de cărți funciare pentru cele trei zone. Cele 803 hectare din aceste trei zone reprezintă 13,18% din cele 6092 hectare de terenuri agricole extravilane din Miercurea-Ciuc.

Telekkonyvezes Ka