chevron_right
Monitorul oficial local

CHELTUIELI ÎN CREȘTERE, APELĂM LA FINANȚARE EXTERNĂ

Hidas

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a făcut pași pentru reabilitarea mai multor blocuri de locuințe și  pentru un început de an școlar fără probleme, dar în același timp a majorat estimările de costuri aprobate anterior cu aproximativ 20 de milioane de lei pentru a continua investițiile din cofinanțare europeană. Cea mai mare parte a creșterii trebuie să fie acoperită din bugetului propriu al orașului.

 

În conformitate cu OUG nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, costul reconstrucției pasajului peste calea ferată a crescut cu aproximativ 23%, de la 48,7 milioane de lei (aprobat la ședința din luna martie a acestui an) la un cost total estimat de 59,5 milioane de lei. Cofinanțarea UE și a guvernului se ridică la 18,1 milioane de lei.

Din acest puncrt de vedere nici nu este surprinzător faptul că costul estimat al sistemului de management al traficului – care face parte tot din pachetul de dezvoltare a mobilității – a fost majorat la 20,80 milioane de lei, față de cele 12,05 milioane de lei aprobate în urmă cu aproape patru ani, în decembrie 2018. Proiectul include gestionarea digitală a transportului public cu un sistem electronic de emitere a biletelor, precum și un sistem inteligent de e-parcare. Finanțarea externă eligibilă este aproximativ 7,8 milioane de lei.

De asemenea, a trebuit să se majoreze estimarea costurilor pentru renovarea energetică a nouă blocuri de locuințe, deoarece niciun contractant nu a răspuns la licitația anterioară. Prin urmare, izolarea termică a blocurilor de pe strada Revoluției din Decembrie nr. 26 și 32, strada Kossuth Lajos nr. 42, strada Müller László nr. 4, bulevardul Ciocârliei nr. 5 și 7, bulevardul Frăției nr. 11 și 15 și strada Tudor Vladimirescu nr. 17 va trebui să mai aștepte.

Cu toate acestea, angajamentul față de izolarea blocurilor de locuințe este demonstrat de faptul că municipalitatea pregătește deja un alt pachet pentru viitoarele licitații. În cadrul noului pachet, alte nouă blocuri de locuințe au fost pregătite pentru licitație în valoare totală de 104,3 milioane de lei (din care 4,7 milioane de lei vor acoperi instalarea a 32 de stații de încărcare electrică), în cazul în care, de exemplu, va fi lansată o altă licitație pentru Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În primăvară, Miercurea-Ciuc a solicitat deja 10,1 milioane de lei de la PNRR pentru blocurile de locuit din bulevardul Narciselor nr. 1, strada Revoluției din Decembrie nr. 34/A și Piața Gál Sándor nr. 2-4, iar în iulie a pregătit pentru licitație imobilul din strada Márton Áron nr. 1 (2,78 milioane de lei). Astfel, dacă se adaugă cele nouă aprobate astăzi (strada Revoluției din Decembrie nr. 13, strada Kossuth Lajos nr. 10-18 și 17-23, bulevardul Avântului nr. 2-4, strada Müller László nr. 2, bulevardul Pictor Nagy István nr. 12, bulevardul Ciocârliei nr. 4, Piața Libertății nr. 2-8 și 7-15), alte zece blocuri de locuințe vor fi pregătite pentru începerea lucrărilor de izolare în anii următori. Blocurile „noi” includ, de asemenea, cele mai mari blocuri din centrul orașului – cele enumerate includ un total de 26 de scări.

De asemenea, consiliul a decis să modifice bugetul, unul dintre principalele motive fiind începerea anului școlar de la creșa nouă: până la instalarea echipamentului de bucătărie, hrana copiilor de la Grădinița „Napocska” din noua clădire pot fi asigurate doar prin catering. Totuși, cheltuielile nu poate fi suportată în totalitate de părinți, astfel că primăria oferă o subvenție de 11 lei pe zi pentru fiecare copil.

De asemenea, a primit undă verde și construcția unui supermarket Lidl la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Frăției. În conformitate cu termenii acordului, lanțul de supermarketuri va amenaja, 16 locuri de parcare publice pe teren public, pe cheltuiala sa, asigurându-se că nu se vor pierde locurile de parcare pierdute odată cu construirea intrării. Pe lângă cele 16 locuri de parcare publice, supermarketul va crea 78 de locuri de parcare proprii, și va construi și trotuar public pe fațada străzii.

Hidas