chevron_right
Monitorul oficial local

PRIMA EDIȚIE A TRANSYLVANIAN DESIGN WEEK SE ORGANIZEAZĂ ÎN 2023 LA MIERCUREA-CIUC

Tdw 3

Transylvanian Design Week – primul eveniment de acest gen dedicat întregii comunități de designeri din Transilvania – va avea loc între 18 februarie şi 20 martie 2023 la Miercurea-Ciuc. Evenimentul este organizat de Muzeul Secuiesc al Ciucului și Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, sprijinit de OTP Bank România.

 

Scopul primei ediții a Transylvanian Design Week este de a crea un colaj împreună cu artiștii din domeniu și publicul larg despre ce înseamnă astăzi designul în Transilvania.

Identitatea vizuală a evenimentului reflectă această idee: organizatorii își propun să pornească în comunitatea creativă o reflecție colectivă pe marginea acestor întrebări și astfel, cu ajutorul unei varietăți mari de idei, să alcătuiască împreună un instantaneu al designului contemporan din Transilvania.

„Ce înseamnă design contemporan? Tot ce ne înconjoară. Vizitatorii expozițiilor din cadrul muzeului nostru pot admira creațiile designerilor din alte epoci. Lucrările expuse la Transylvanian Design Week 2023 vor reprezenta povestea omului de astăzi peste 100-200 de ani” – a declarat directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului, Karda-Markaly Aranka. 

„Orașul Miercurea-Ciuc e deschis și are curajul de a se alătura inițiativelor care ne arată direcții noi și poate neașteptate. Ne-a bucurat inițiativa venită din partea OTP Bank România de a organiza acest eveniment, suntem parteneri implicați în multe proiecte de acest gen. Ne bucură de asemenea faptul că în clădirea veche de 400 ani a muzeului nostru arta contemporană își găsește din ce în ce mai mult loc. Orașul nostru are un mesaj clar: în Miercurea-Ciuc este loc pentru idei noi, contemporane, moderne” – a declarat primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

„Vedem în Transylvanian Design Week o inițiativă creativă, dinamică și cuprinzătoare, menită să incite comunitatea creativă locală, și este un privilegiu să fim parteneri într-un proiect care dorește să implice publicul larg în misiunea de a defini statusul designului transilvănean contemporan. Creativitatea și design-ul local au nevoie de suport și resurse, iar prin acest parteneriat ne alăturăm Muzeului Secuiesc, în recunoașterea și susținerea artei în regiunea Transilvaniei” – a declarat directorul de Marketing și Comunicare al OTP Bank România, Kelemen Attila.

Organizatorii doresc să implice în această reflecție asupra designului transilvănean nu doar creatorii, ci și publicul interesat de designul contemporan, iar pe parcursul pregătirii evenimentului să ofere tuturor posibilitatea de a-și adăuga propriile idei la imaginea care se conturează treptat. Identitatea vizuală și activitățile de comunicare ale TDW sunt semnate de Bold Branding Studio din Cluj-Napoca.

Transylvanian Design Week se adresează atât comunității locale de designer, cât și celei internaționale, și dorește să creeze oportunități pentru artiștii transilvăneni de a se conecta și de a-și împărtăși lucrările cu un public mai larg.

Evenimentul central al Transylvanian Design Week va fi o expoziție la Muzeul Secuiesc al Ciucului, unde, pe lângă lucrările designerilor invitați de curatorul evenimentului, organizatorii așteaptă şi lucrări ale designerilor transilvăneni.

Organizatorii anunță un concurs pentru participarea la Transylvanian Design Week în următoarele categorii:

  • design vestimentar
  • design de obiect
  • design grafic
  • motion design
  • obiect souvenir

Designerii pot trimite lucrări realizate în ultimii doi ani. Lucrările trimise vor fi evaluate de un juriu alcătuit din șapte  membri, printre care se numără reprezentanți renumiți ai profesiei din România: Oláh Gyárfás – curator, Adrian Balcău – designer de obiect, Esztány István – designer de obiect, Hátszegi Zsolt – media design, Szigeti G. Csongor – media artist, Zsigmond Adél – designer vestimentar, Kelemen Attila - specialist marketing.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în cadrul expoziției la Muzeul Secuiesc al Ciucului în perioada 18 februarie – 10 martie 2023. Câștigătorul fiecărei categorii va primi un premiu în bani în valoare de 4.000 de lei oferit de OTP Bank România.

Mai multe informații despre concurs și condiții de participare: www.transylvaniandesignweek.ro.

Tdw 3