ÎN ATENȚIA LOCUITORILOR ȘI PROPRIETARILOR DE TERENURI DIN SZÉCSENY
Stimată Doamnă, Stimate Domnule,
Ne-am luat angajamentul și ne ținem de el: ca și celelalte zone ale orașului, Szécseny este foarte important pentru noi! Căutăm răspunsuri la problemele care s-au acumulat de-a lungul deceniilor și, ca urmare a colaborării strânse cu dumneavoastră, am făcut progrese importante. Fără îndoială: obiectivul este încă departe, dar direcția este bună!
Am ajuns acum la o etapă importantă: trebuie să clarificăm cât mai curând situația drepturilor de proprietate asupra drumurilor a căror situație juridică nu sunt încă rezolvate. În caz contrar vom pierde șansa unor modernizări foarte importante.
Înainte de a dezvolta acest aspect, să recapitulăm ce s-a schimbat în ultimii trei ani în Szécseny!
Angajamentul nostru este demonstrat prin faptul că, prin primele noastre măsuri, am modificat încadrarea pe zone a terenurilor din intravilanul municipiului Miercurea-Ciuc pe baza unor criterii specifice. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 329/2020, am reîncadrat zona Szécseny dintr-o zonă B într-o zonă D. Acest lucru a avut drept consecință reducerea impozitelor plătite către bugetul orașului de către locuitorii din Szécseny de la 64.176 de lei în 2020 la 29.639 de lei în 2021.
Zilnic locuitorii zonei pot simți impactul unei alte măsuri foarte importante: începând cu 1 februarie 2022, există o linie de autobuz permanentă care deservește locuitorii din zonă. Deschiderea și colaborarea noastră sunt ilustrate prin extinderea lungimii traseului începând din iulie 2022 (autobuzele ajungând până adresa Szécseny nr. 88), iar din noiembrie al aceluiași an, am mărit și frecvența curselor prin includerea unei curse de dimineață. Până la sfârșitul anului 2023, pe această rută au fost înregistrate aproximativ 13.500 de călători. De menționat este că, începând din anul curent, traseul se extinde cu încă o stație: parcul sportiv. Parcul sportiv și de agrement, construit printr-un proiect în valoare de 7,83 milioane de lei, a fost deja recepționat și va fi deschis în primăvară.
Pentru fundamentarea tuturor dezvoltărilor trecute și viitoare, este extrem de utilă înregistrarea în cartea funciară a drumurilor. În timp ce în 2020 aveam intabulat doar 4,7 km de drum forestier(!), în momentul de față am reușit reclasificarea drumului forestier ca stradă, astfel că peste 8 km de drum fac parte acum din domeniul public. Cadastrarea drumurilor servește drept punct de plecare în mai multe privințe. În primul rând, este importantă pentru întreținerea rețelei rutiere, deoarece banii publici pot fi folosiți doar pentru întreținerea drumurilor publice. În 2020 (când din zona Szécseny au intrat peste 64 de mii de lei în bugetul local) am cheltuit 72.325 de lei pentru întreținerea drumurilor, în 2021 (când din această zonă s-a încasat în bugetul local mai puțin de 30 de mii de lei) am cheltuit 177.079 de lei pentru îmbunătățirea rețelei de străzi din Szécseny! În 2022 am cheltuit 334.139 de lei, iar în 2023 au fost alocați 301.787 de lei în același scop. În această sumă nu este inclusă întreținerea pe timp de iarnă, perioadă în care, după cum știu și localnicii, aria de deservire a fost extinsă semnificativ. În 2022, firma Eco-Csík a curățat străzile din Szécseny pe o lungime de 18,7 km, intervenind și în acele segmente care erau parțial proprietăți private, dar majoritatea deja cedate orașului. În această privință, vă mulțumim pentru parteneriat!
Tot ca urmare a măsurătorilor topografice, în 2021, consiliul municipal a adoptat nomenclatorul străzilor din Szécseny, cu denumiri propuse de locuitori. Printre multe alte beneficii, începând de atunci, se poate solicita și carte de identitate pentru zona respectivă.
Datorită aceleiași intabulări, compania de electricitate Electrica Distribuție și-a putut lansa studiul de fezabilitate pentru extinderea rețelei electrice în zona Szécseny. Acest studiu stă la baza viitoarelor investiții în infrastructura care va asigura populației energie electrică la tensiunea potrivită. Dorim să subliniem că aceasta este o investiție a companiei de electricitate, pe care noi, ca autoritate locală, încercăm să o sprijinim cât mai eficient. Studiul de fezabilitate se află în prezent în faza de proiectare. În paralel cu investiția planificată de compania de electricitate, noi, ca municipalitate, căutăm, de asemenea, soluții pentru îmbunătățirea rețelei de iluminat public!
Un alt document important de fundamentare a dezvoltărilor pentru Szécseny este planul urbanistic zonal (PUZ). Suntem conștienți că aceasta este o sarcină grea, dar ne-am asumat această responsabilitate și am inițiat urbanizarea zonei din propria inițiativă. Pentru elaborarea PUZ-ului, în cadrul unui proiect PNRR, am alocat fonduri în valoare de 490.000 lei. Planul urbanistic zonal este în prezent în faza colectării observațiilor publice: observațiile sunt binevenite până la sfârșitul lunii ianuarie la adresa urban@szereda.ro sau personal la Centrul de Relații cu Publicul al Primăriei, Servicul de Amenajarea Teritoriului și Urbanism. Beneficiile PUZ-ului sunt multiple. Rolul său principal este de a transforma Szécseny dintr-o zonă de vacanță într-o zonă rezidențială. Pe lângă faptul că stabilește tendințele în materie de dezvoltare urbană și oferă răspunsuri clare la problemele de construire vechi de decenii, acesta permite locuitorilor să solicite finanțare prin programul Casa Verde.
Dar cele mai spectaculoase și cele mai așteptate investiții vor fi implementate în următorii ani, când vor fi construite utilitățile publice (rețele de apă, canalizare și gaze) și, în sfârșit, se va trece la asfaltare.
În ceea ce privește rețeaua de apă de 18 km și sistemul de canalizare de 20 km din Szécseny, proiectul operatorului regional Harvíz S. a ajuns într-o fază importantă: licitația pentru execuție a fost lansată pentru lucrările din municipiu și implicit pentru cele din Szécseny.
Rețeaua de gaz va fi construită în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Forest, cu ajutorul unui proiect câștigat de asociație. Proiectul, în valoare de 25,23 milioane de lei, este susținut cu 17,30 milioane de lei din programul Anghel Saligny și se află în faza finalizării studiului de fezabilitate. În acest caz, va urma proiectarea și apoi construcția efectivă a rețelei de 15 km. Diferența de finanțare va fi asigurată de către primărie.
Asfaltarea drumului principal din Szécseny va fi coroana dezvoltării zonei. Proiectul, finanțat tot prin programul Anghel Saligny cu 8 milioane de lei, este supus unei condiții stricte: asfaltarea va fi finanțată doar după realizarea infrastructurii utilităților publice. Sperăm ca, în câțiva ani, tronsonul până la magazin să fie acoperit cu asfalt.
Realizarea utilităților publice și asfaltarea au un obstacol semnificativ, care poate fi depășit doar prin colaborare: o parte din drumurile existente sunt în continuare să fie parte a proprietăților private. Ultimele evoluții au fost îngrijorătoare: PNRR nu mai finanțează proiectul privind extinderea rețelei de canalizare în zona Ciba din cauza situației nerezolvate a dreptului de proprietate. Subliniem că nu au fost excluse doar acele părți de drum din plan, unde traseul rețelei publice trecea prin proprietăți private, ci întregul proiect a eșuat - afectând astfel și gospodăriile care au donat deja orașului partea lor de teren.
Cerem respectuos proprietarilor de terenuri să înceapă procesul de donație cât mai curând posibil, pentru că aceasta este cheia dezvoltărilor durabile!
Vă mulțumim pentru cooperare! Haideți să transformăm împreună Szécseny într-o zonă mai viabilă!